Åka på surfresa i Sverige

Text av Anna Holmgren

Vi har hittills i varje nummer (av pappers Ranzonen) kunnat stoltsera med något utlandsreportage från en surfsemester. Men trots allt så är man mest hemma i Sverige, så jag tänkte beskriva hur det kan vara och var man kan åka på surfresa här hemma.

I min vänkrets har det i princip varje år blivit någon veckas surftour här hemma i Sverige. Ofta är det lite typ av budgetsemester med tält, folkabuss eller liknande (och alltid suktar man efter tyskarnas husbilar!). Egentligen gillar jag inte så mycket att sova i tält och det där camparlivet, utan vi brukar säga till varandra ”vi tar med tältet ifall vi inte hittar något pensionat eller vandrarhem”. Trots att det inte riktigt har varit brist på boende så har det hittills trots allt blivit mest tältet i alla fall, det är ganska enkelt att bara slå upp någonstans. På sommaren (det är då jag tycker man ska åka på srufsemester i Sverige) är allt så enkelt med boende. Och det är förvånansvärt hur snabbt man skapar sina rutiner kring vattenhämtning, matlagning mm och skapar sin ”hemmiljö”.

Min erfarenhet av att vara på surfresa i Sverige har tagit mig till Öland ett antal gånger. Förutom Haga Park söder om Färjestaden (där Ran varje vår har sin vårträff) där det är långgrunt och plattvatten har vi även surfat på utsidan, ungefär mittemot Haga Park. På utsidan upplever jag att det ofta är mer vågor och ganska mycket stenar på vissa ställen. Ett vindsäkert ställe på Öland är Grönhögen, ligger ca 8 mil söder om Haga Park på insidan. Ett ställe som är relativt oöländskt, ganska djup direkt och stenstrand. I Grönhögen blåser det ofta mer än i Haga Park, det kan tydligen bli ganska mycket vågor också, men när jag har varit där har det mest varit dyningar, vilket jag som inte behärskar vågor tycker är helt OK.

Surfandet har även tagit mig till Gotland. Många långgrunda ställen, men mycket få surfare, man står ensam på stranden och det blåser och undrar vad det är för fel på stället eftersom ingen surfare syns till. Tofta är ett ställe där det dock brukar vara några surfare, men jag var inte så superimponerad. Vi var uppe på Fårö och en stor sandstrand Sudersand, den var bra och trevlig, där blåste det ganska bra.

I Skåne har jag testat Skanör och Höllviken. I Skanör surfar många väster om hamnen, trevligt med sandstrand. Höllviken är mycket långgrunt, bra om man är nybörjare och inte mycket vågor.

Ett klassiskt ställe med bra surfkänsla är ju Varberg, Apelviken. Det är den viken man ganska naturligt kommer till om man ska till stranden och campingen. Kul för att det är så mycket surfare där, blir lite stämning då. Blåser det mycket så blir det mycket vågor där.

I Stockholmsområdet har jag surfat en hel del på Mälaren med utgångspunkt från Ekerö där jag bor. Här finns ställen som Björkfjärden, Södran, Närlundabadet, Lundhagenbadet, Mörbybadet. De flesta av dessa (förutom Björkfjärden som är lite känd) är mest av karaktären hemmasurfställen, alltså inte helt perfekta. Mälaren är ändå Mälaren vilket innebär ofta byig vind. Jag har också prövat Fituna som ligger utanför Södertälje, det hade lite klass och var bra.

Det finns många, många fler bra surfställen i Sverige som jag inte har besökt, bl a Halmstad, Blekinge, Göteborg, Abbekås m fl.

Jag önskar er lycka till med Sverigesurfandet!

Åka på surfresa i Sverige

Text av Anna Holmgren

Vi har hittills i varje nummer (av pappers Ranzonen) kunnat stoltsera med något utlandsreportage från en surfsemester. Men trots allt så är man mest hemma i Sverige, så jag tänkte beskriva hur det kan vara och var man kan åka på surfresa här hemma.

I min vänkrets har det i princip varje år blivit någon veckas surftour här hemma i Sverige. Ofta är det lite typ av budgetsemester med tält, folkabuss eller liknande (och alltid suktar man efter tyskarnas husbilar!). Egentligen gillar jag inte så mycket att sova i tält och det där camparlivet, utan vi brukar säga till varandra ”vi tar med tältet ifall vi inte hittar något pensionat eller vandrarhem”. Trots att det inte riktigt har varit brist på boende så har det hittills trots allt blivit mest tältet i alla fall, det är ganska enkelt att bara slå upp någonstans. På sommaren (det är då jag tycker man ska åka på srufsemester i Sverige) är allt så enkelt med boende. Och det är förvånansvärt hur snabbt man skapar sina rutiner kring vattenhämtning, matlagning mm och skapar sin ”hemmiljö”.

Min erfarenhet av att vara på surfresa i Sverige har tagit mig till Öland ett antal gånger. Förutom Haga Park söder om Färjestaden (där Ran varje vår har sin vårträff) där det är långgrunt och plattvatten har vi även surfat på utsidan, ungefär mittemot Haga Park. På utsidan upplever jag att det ofta är mer vågor och ganska mycket stenar på vissa ställen. Ett vindsäkert ställe på Öland är Grönhögen, ligger ca 8 mil söder om Haga Park på insidan. Ett ställe som är relativt oöländskt, ganska djup direkt och stenstrand. I Grönhögen blåser det ofta mer än i Haga Park, det kan tydligen bli ganska mycket vågor också, men när jag har varit där har det mest varit dyningar, vilket jag som inte behärskar vågor tycker är helt OK.

Surfandet har även tagit mig till Gotland. Många långgrunda ställen, men mycket få surfare, man står ensam på stranden och det blåser och undrar vad det är för fel på stället eftersom ingen surfare syns till. Tofta är ett ställe där det dock brukar vara några surfare, men jag var inte så superimponerad. Vi var uppe på Fårö och en stor sandstrand Sudersand, den var bra och trevlig, där blåste det ganska bra.

I Skåne har jag testat Skanör och Höllviken. I Skanör surfar många väster om hamnen, trevligt med sandstrand. Höllviken är mycket långgrunt, bra om man är nybörjare och inte mycket vågor.

Ett klassiskt ställe med bra surfkänsla är ju Varberg, Apelviken. Det är den viken man ganska naturligt kommer till om man ska till stranden och campingen. Kul för att det är så mycket surfare där, blir lite stämning då. Blåser det mycket så blir det mycket vågor där.

I Stockholmsområdet har jag surfat en hel del på Mälaren med utgångspunkt från Ekerö där jag bor. Här finns ställen som Björkfjärden, Södran, Närlundabadet, Lundhagenbadet, Mörbybadet. De flesta av dessa (förutom Björkfjärden som är lite känd) är mest av karaktären hemmasurfställen, alltså inte helt perfekta. Mälaren är ändå Mälaren vilket innebär ofta byig vind. Jag har också prövat Fituna som ligger utanför Södertälje, det hade lite klass och var bra.

Det finns många, många fler bra surfställen i Sverige som jag inte har besökt, bl a Halmstad, Blekinge, Göteborg, Abbekås m fl.

Jag önskar er lycka till med Sverigesurfandet!