Dahab, december 2004

Text: Karin

På årets vårträff på Öland lovade jag att skriva en reseberättelse om Kroatien eftersom jag skulle dit på surfsemester denna sommar (2005). Nyss hemkommen därifrån kan jag tyvärr bara meddela att vi hade enorm otur med vinden som var obefintlig under nästan hela vår tre veckor långa vistelse där. Jag seglade ungefär åtta timmar totalt på 5.7 och 6.7-segel. En riktig besvikelse surfmässigt, men ett bra semestermål om man gillar snorkling, ö-luff och salta bad. Istället tänkte jag bidra med ett annat resmål, som jag och min vindsurfande sambo besökte i december 2004 – den egyptiska ökenstaden Dahab.

Att ta sig dit
Vi tog en veckas charter till Sharm el Sheik (1800 kronor för flygstol med Fritidsresor) och sedan taxi till Dahab för 150 Egyptiska Pund, mer eller mindre beroende på hur bra man är på att pruta.

När taxin körde in i byn var det enda vi såg en turkos bukt, ett minimalt band av hus längs stranden och sedan – ingenting. Dahab ligger i öknen på den sydöstra delen av Sinaihalvön, en timmes bilväg norrut från Sharm-el-Sheik. En sträcka som en egyptisk taxichaufför avverkar på en timma, vill säga. På andra sidan vattnet ligger Saudiarabien och lite längre norrut Jordanien och Israel. (Efter bombningarna där vet jag att UD i slutet av juli 2005 avrådde från att åka dit, så i dagsläget kanske det inte är så lägligt att göra denna resa.)

Boende
Dahab är byggt på en gammal beduinby och är som stad ganska ung. Den består av två delar – det nya hotellområdet med dygnet-runt-bevakning, där även surfstranden med alla center ligger, och Masbat, den gamla byn, med sitt myller av gatukommers, hål-i-väggen-restauranger och inrökta caféer. Vi bodde i Masbat för att få en skönare genuin känsla istället för att bo på de lyxigare hotellen längs stranden.

Det tar ungefär 5 minuter och kostar 5 pund/person att åka mellan Masbat och surfstranden. Annars kan man gå en 20 minuters promenad eller hyra cykel. Vi bodde på Auski Camp. Personalen där var juste och hjälpsam och vi betalade bara 40 pund/natt för rum med dusch/WC.

Surf
Seglingen sker i tre olika områden med utgångspunkt från den strand där uthyrningarna ligger. Vi hade fyra dagars surf där min sambo körde på 77 och 85 liters bräda med 5.0 – 5.4 och jag körde på 112 och 120 liters med 4.7 och 5.0. Perfekt vind både för min och min sambos nivå! Det som är så bra är att man kan surfa från samma strand även om man har kommit olika långt i sin surfutveckling.

I det första området skyddar en liten landtunga nybörjare och haverister från att blåsa till havs. Här är vinden en aning byig då den kommer över bebyggelse, men inte så farligt. Det var där jag höll till mest hela tiden. Det andra området bjuder, som det första, på plattvatten men utan den skyddande landtungan och hårdare vind. Jag var ute en runda i den viken, men det var det lite väl hård vind för mig. Där är man även mer ensam och måste kryssa mellan grunda rev för att komma ut. Läskigt om man rädd om fenan…

I den viken finns dock en nödholme med en flagga som kan hissas i nödsituationer. Surfstationerna verkar hålla bra koll på den. Bra område för den som inte behöver säkerheten innanför landtungan. Jag kanske väljer den nästa gång jag åker dit.

Åker man utanför revet i det tredje området kommer man ut i vågorna. Fortfarande jämn och hård vind men OFFSHORE. Får du problem här ute så får du simma väääldigt långt. En 5,4-dag var vågorna ungefär 2 meter som mest, inga brytande vågor, lite bökigt, men ganska bra hoppotential, enligt min sambo.

De stora surfcentren är alla representerade och har de senaste modellerna. Här är några länkar:

Fun System
Club Mistral
Club Dahab

Priserna är desamma överallt, runt 190 € för en vecka + försäkring. Vi betalade 145 € + försäkring för 4 dagars segling under 1 vecka på Fun System.

Dykning
Dykningen skall man inte missa om man gillar det. Fina korallrev och massor med exotisk fisk. Dykcentret vi valde är bara ett av ett oändligt antal i Dahab, och det är inte så konstigt eftersom de flesta turister som åker hit gör det för dykningens skull. Upplevelsen av grällt färgade koraller och fiskar är akvarielik, speciellt om man tar en dykbåt till reven lite längre ut. Blue Hole och Canyon är kända platser för dykare världen över. Kortare och längre turer ordnas dagligen och när mörkret faller, finns det även möjlighet att göra nattdyk. Man kan även åka på dyksafari till WW2 skeppet Thistlegorm (Advanced-dyk). Ett dyk kostar ca 20 €. Vi betalade 95 € för en repetitionskurs (5 år sen jag dök senast) + 4 dyk/pers. Dykningen sker från stranden och ligger inom 20 min bilfärd från Masbat.

Mat
En bra middag med huvudrätt, öl, te, vattenpipa och en glass kostar 40 – 50 pund på turistställena längs strandpromenaden i Masbat. Det finns även enklare ställen längs bilgatorna där samma sak kostar ungefär hälften, då utan öppen eld, chillout-musik, utsikt och soft stämning. Drick bara flaskvatten, ät bara nylagad mat och tvätta händerna innan du äter så skall det mycket till om du skall åka på magproblem. Ta dock med piller för detta ända(haha)mål ifall att.

Övrigt om Dahab
I Masbat har de små matställena längs vattnet med trasmattor direkt på sanden kvar lite av ”beduin style”, annars är de historiska influenserna inte särskilt tydliga. Utanför staden däremot, finns det stor chans att stöta på beduiner som fortfarande lever sina liv ungefär som de har gjort i tusentals år.

På kvällarna är det riktigt nice att sitta med ryggen mot en palm vid stranden och titta på stjärnorna. Det sägs att Dahab är ganska avslappnat jämfört med övriga Egypten, vilket verkar stämma. På åttiotalet var det ett poppis ställe för övervintrade hippies och man kan stöta på en och annan glidare än idag.

Livet i Masbat präglas av liv och rörig ruljans, diesellukt från dammiga bilar och pråliga affärer med påstridiga försäljare. Det enda sättet att bemöta dem är att pruta och vara glad, man vinner på att ge ett strålande leende i varje situation, även om man har sagt nej tack ett antal gånger utan framgång.

En avslappnad hållning underlättar vistelsen här och om man lyckas med det, infinner sig snart samma lugna lunk som lokalbefolkningen har. På eftermiddagarna sitter de mest och småpratar på sina stammiscaféer bakom rader av rykande vattenpipor med äppeltobak.

Nere vid den turkosa bukten trängs de saltslitna frisyrerna och Billabongshortsen med soldyrkande semesterfirare, likt vilken turistort som helst. Men utanför hotellområdet är Dahab ett annorlunda resmål med de vackra solnedgångarna över öknen som en extra bonus.

Sammanfattning
Billigt resmål, bra med vind, bra mat, bra dykning, trevliga människor, soft stämning. Åker gärna dit igen!

Bra att känna till om Dahab

Aktiviteter: Dykning, snorkling, vindsurfing, kamel- och hästridning, ökenutflykter till Sinaiberget och olika beduinläger.

Dricks: Räkna med att alla förväntar sig lite dricks, 5-10 procent beroende på situationen.

Hygien: Drick flaskvatten, ät nylagad mat och frukt som går att skala. Undvik glass, is och råa grönsaker. Tvätta händerna före måltiderna.

Klädsel: Tänk på (om du är kvinna) att ha kläder som täcker huden vid utflykter utanför stan. I Masbat och på stränderna är det inga problem med lättare klädsel och badkläder.

Mat: Maten känns som en blandning av det libanesiska, grekiska och turkiska köket, fiskrätterna är utsökta.

Religion: Islam och ett mindre antal kristna.

Språk: Arabiska. Engelska går oftast bra, även om den ibland kan vara mycket begränsad.

Säkerhet: Håll alltid koll på pengarna och bär bara med dig det du behöver, lås in resten.

Säsong: Hela året, men var beredd på att det är mycket varmt (40 grader eller mer) under juni till augusti. Ökenlandskapet gör att temperaturväxlingarna mellan dag och natt är ganska dramatiska. Ta med en extra tröja till kvällen och vindjacka som skydd mot ökenvinden. Dahab är ett riktigt vindhål.

Tidszon: 1 timme +. När klockan är 12.00 i Sverige, är den 13.00 i Dahab.

Valuta: Egyptiska pund (EGP) 100 EGP = ca 77 SEK