Karapathos 2000

Text av Lina

I närmare 10 års tid har min windsurfing intresserade man enträget försökt få mig intresserad av denna, enligt honom, fantastiska sport. Detta har han dock inte lyckats något vidare med, utan försöken har mattats med åren. En dag i våras, kom jag dock av en slump, att på min joggingrunda passera förbi hela gänget då de höll på att surfa för fullt på ett av de första vårsurfen. Det såg faktiskt så pass kul ut att jag plötsligt kom på att jag skulle åka med till Haga Park med RAN på Kristihimmelsfärdshelgen och vara med på nybörjarkursen. Av denna kurs väcktes intresset så pass att jag hemma föreslog att vi skulle åka på en surfresa till Grekland i sommar. Mannens haka höll på att ramla ned i filmjölken, men han fann sig snabbt och undrade om jag hade kollat vindstatistiken. Sådana detaljer hade jag förstås inte brytt mig om, det stod ju i resekatalogen att det fanns windsurfing under rubriken sportaktiviteter. För mig var det viktigaste att det var varmt och skönt, långgrunt, mysiga och hyfsat billiga små restauranger samt en bra uthyrning på stranden.

Valet föll till sist på ön Karpathos. Den ligger mellan Kreta och Rodhos och är en smal avlång ö med asfalterade vägar endast på 2 mil av den södra delen. Vi bodde i huvudstaden Pigadia. Surfställena och flygplatsen låg längst söderut på Karpathos, ca 1,5 mil från huvudstaden.

Ön är tyvärr ganska torr och bjuder inte på någon grönska, däremot höga berg och pittoreska bergsbyar och förstås vackra stränder med sten eller sand. Vi reste dit med charter direktflyg med Always för ca 6500 kr per pers. Att få med mannens surfpaket, allmänt kallat valen, på flyget kostade 800 kr extra, helt ok med tanke på att det gick utan det minsta strul och att paketet var närmare dubbelt så tungt som tillåtet. Bilhyra kostade 3500 kr för 2 veckor samt 50 kr per dag extra för ett takräcke. Windsurfingspotet ligger på den södra delen av ön med racing i 3 vikar; speed lagoon eller chicken bay, gun bay och devils bay. Jag testade bara den förstnämda och mannen alla 3. Dessutom fanns ett vågspot med vågor höga som svallet efter en 5-meters motorbåt. Inte mycket att hänga i julgranen enligt vågproffset i familjen. Chicken bay var alldeles ypperlig för nybörjare till avancerade.

Totalt plattvatten pga frånlandsvind och turkost långgrunt vatten och en jämn vind. Vindstyrkan varierade en hel del, från dåligt drag med 5.0 för en halvnybörjare till extremt mycket drag med 3.4. Det finns flera uthyrningar längs stranden, men vi höll mest till vid Mistrals.

Där fanns det fina moderna riggade segel upphängda i långa rader samt likaså bräder i alla tänkbara storlekar och det var bara att byta så ofta man ville. Denna fina service syntes dock på priset, det var ganska dyrt. Man kunde välja att hyra en dag, 3 dagar, per vecka eller 10 timmar som man fick utnyttja när som helst under sin vistelse. Jag valde det sistnämnda och satsade på kvalitet istället för kvantitet. Det passade utmärkt och enda nackdelen var egentligen att man inte hade sin egen bräda bokad, utan fick ta en som var ledig. Det var dock aldrig något problem för mig att hitta en lämplig. Då kunde man också låta blåsorna i händerna läka i lugn och ro en dag då det blåste väl hårt. Oftast föll valet på en bräda som hette Vision 190 liters samt ett segel i lämplig storlek. Sista dagarna kompletterade jag med en hög hängsele. Iförd denna mundering kunde jag faktiskt plana vid några tillfällen, ibland med mannen jublande i hasorna. Längre ut i viken höll proffsen till och tränade fart samt olika jipptrix. En och annan framåtvolt kunde man också få se. Så här förflöt dagarna för oss i 2 veckor; vakna sent, frukost, till surfstället och surfa eller i mitt fall konstatera att det blåste för mycket, äta lunch på tavernan vid stranden, dricka en frappe (kall kaffedrink), hem och svida om inför kvällsaktiviteterna som oftast bestod av en promenad längs kajen och middag på en av de många små tavernorna. Väldigt lugnt och behagligt och totalt avstressande. En charterresa till Karpathos kan verkligen rekommenderas den som vill ha plattvattensurf och lugna mysiga kvällar.