Pozo i juni 2005

Text: Sandra

Ons. 13/6 -05

När vi kom till Pozo vid lunchtid första dagen så blåste det redan storm. Killarna var överriggade med sina 3.5:or så jag, med 3.5 som minsta segel, fick snällt sitta på stranden och titta på. Det var i och för sig en upplevelse bara att sitta där och se så många duktiga seglare göra så många fina trick.

Såg bl a Dunkerbeck som speedade fram och tillbaka, vilka höga tabletops och fina loopar han fick till, jättekul att se i verkligheten.

Tors. 14/6 -05

Gick upp tidigt eftersom jag hört att det brukar vara lite lugnare på förmiddagarna. Det var också lite lugnare på morgonen, jag riggade mitt 3.5:a och stack ut. Jag var helt själv i viken, förutom pappa som följde med till ”stranden” (stenmoraset är kanske ett bättre ord ;) ) för att hålla lite koll på mig. Gick riktigt bra någon timme, sedan ökade vinden så att jag inte kunde hålla grejerna längre.

Senare på dagen var vi uppe i Cutreaffären för att se om de hade något mindre segel. De hade faktiskt ett billigt fabriksnytt Voodoo 3.0 från 2001. Funderade på att köpa det men var lite osäker eftersom min bom var lite för lång.

Eftersom det blåste alldeles för mycket för mig på eftermiddagen i Pozo så följde jag med Martin, en i gänget, bort till Arinaga, som skulle vara ett mer lättseglat ställe.

Arinaga var ett plattvattenställe som låg en liten bit från Pozo, så pass nära att man kunde se dit. Det var ett mycket snällare ställe än Pozo. Det var bara ett litet bryt precis inne vid stranden som man behövde ta sig över, sedan var det plattvatten. Det var dessutom sandstrand, vilket var skönt då man kom från stenbumlingarna i Pozo. Dock var det frånlandsvind, detta gjorde att vinden var lite byigare här, annars var nog vindstyrkan ungefär densamma. Jag gillade därför Pozo bättre även om det var lite brutalare så var vinden jämnare.

Enligt en spanjor vi pratade med hade förresten Dunkerbeck varit i Arinaga tidigare denna dagen och försökt slå hasighetsrekordet på bräda. Det måste nog ha gått undan när han for fram och tillbaka där på plattvattnet. :)

Fre. 15/6 -05

Gick upp tidigt även denna morgonen och det var samma sak denna dag. Det gick bra att köra någon timme sedan ökade det så det blev för mycket vind. Bestämde mig därför för att köpa Voodoo:t även om min bom var något för lång. Visade sig sedan att Martin hade en bom som passade mitt nya segel så jag fick låna den och efter det gick det bra att även köra eftermiddagspass i Pozo. :)

På kvällen åt hela gänget + Christoffer Living paella och diskuterade vad de skulle ta upp i kursen som Living skulle hålla nästa dag.

Lör. 16/6 -05

Körde i Pozo hela dagen och klantade mig. Stod på huvudet mellan stenbumlingarna på stranden och slog sönder nagelbandet på en tå. Kändes lite med det gick att segla ändå, även om våtdräktsskon tryckte en del.

Alla i gänget utom Martin och jag gick som sagt kurs med Christoffer Living den här dagen. Det satsades vilt på framåtloopar, höga tweekade tabletops, vulcanos mm. På kvällen var det filmvisning på Cutrebaren. Det som visades var dagens seglingen. Coachen Living kommenterade vad de gjort bra och vad de gjort mindre bra vid utförandet av de olika tricken. Det var kul att se, framförallt kul att se hur mycket Tobias, brossan, vågade satsa. Han hade aldrig försökt sig på en framåtlopp innan och på kursen gjorde han i stort sett ett försök på varje längd han seglade och kom runt i en hel del också – imponerande! Det var även kul att se när Living stylade ;) . Han gjorde en del höga delayed framåt och flera snygga vulcanos, shuvit, bakåtloopar, pushloops, flakor m m för att visa kursdeltagarna hur man skulle göra. Det var riktigt kul att se, tänk om man själv kunde/vågade göra sådana. :)

Sön. 17/6 -05

När jag vaknade den här morgonen hade mitt nagelband blivit varigt och inflammerat. Hörde med Living om han visste vart det fanns något apotek. Han trodde dock inte att det skulle vara något öppet eftersom det var söndag. Så jag fick låna lite grejer av Martin Lundgren, en kille som delade lägenhet med Living. Han hade värsta apoteket. Vet inte om han brukar ha otur och slå sig ofta men han visste hur man skulle fixa tån i alla fall, efter lite antiseptiska lösningar och sådant så var jag färdig för att ut och segla igen. :)

Även denna dagen körde de kurs, under tiden körde jag på egen hand i Pozo Bay medan Martin drog ner till Arinaga. Det blåste som vanligt mycket även den här dagen. En stund blåste det t o m storm. Det bara rök om vattnet och jag hade fullt upp med att försöka ta mig i land. Det var bara att hålla krampaktigt i bommen och försöka segla till närmsta strandbit och se till så att man inte stod på huvudet, att vattenstarta i all den vind hade inte varit lätt. Jag kom dock in och satt sedan och vilade på stranden tills det lugnat sig så att man kunde köra 3.0 igen. :)

Även denna kväll blev det filmvisning av dagens aktiviteter. :)

Mån. 18/6 -05

Den här dagen stack pappa, Tobias och jag upp till Vargas, efter att jag letat upp apoteket och handlat de grejer Martin L rekommenderade till tån dagen innan. Ett tips är förresten att kunna lite spanska om man ska till Pozo. Det är nämligen inte många som pratar engelska där. När jag frågade en tjej om vägen till apoteket så fick vi använda kroppsspråk och peka och visa för att vi skulle förstå varandra. Så innan jag åker ner näst ska jag försöka lära mig lite spanska, det underlättar mycket :) .

I alla fall så tyckte både Tobias och jag att vi var tvungna att se Vargas efter allt vi hört om detta beryktade vågställe. Vi var dock inte säkra på om vi skulle kunna segla där eftersom pappa hade varnat oss för att bryten inne vid stranden vissa dagar kunde vara som en vägg att ta sig igenom. Denna dagen var det dock lugnare, bryten var inte mycket värre än i Pozo. Det var dock lite finare vågor att rida här än i Pozo (inte för att jag kan det men de andra uppskattade det). Så jag förstår att det kan vara ett ganska fint vågställe. I Pozo är det ju inte är så mycket vågor, utan mest bara mycket vind. Idag blåste det i och för sig ganska mycket i Vargas också, jag hade bra drag i 3.5:an.

Denna dagen köpte jag även en ny vågbräda. Jag hade varit på jakt efter en mindre vågbräda ända sedan vi kom ner eftersom min bräda var på 83 liter medan killarnas låg mellan 70 och 79. Så ni förstår nog att min var på tok för stor. Jag hade dock inte lyckats hitta någon billig bräda och i stort sett gett upp eftersom den gamla brädan funkar rätt bra hemma, även om den är lite sliten. Idag kom dock en hel del folk tillbaka från världskuppen. De hade varit och tävlat på Lanzarote (där förresten min kusin gjorde mycket bra ifrån sig och kom på 19 plats! Grattis Andreas!! :) ) När vi kom ner för att hämta våra grejer i garaget så stod i alla fall Ricardo Campello utanför där vi bodde och försökte trycka ner en faslig massa brädor i en stor boardbag. Han lyckades dock inte få plats med alla, eftersom han hade varit och hämtat några av 06-brädorna och både de och de gamla brädorna gick ej att få ner. Så han frågade om vi var intresserade av att köpa en bräda. Det slutade med att jag köpte hans gamla JP 69 liters vågbräda, en mycket förstärkt, liten custombräda för 500 euro. :)

Tis. 19/6 -05

Sista segelbara dagen, nu skulle jag testa min nya vågbräda. Jag vågade dock inte ge mig ut i Pozo med den första gången jag använde den. Det hade ju varit taskigt om man blivit spolad och pajat den när den var precis ny. Så jag följde med Martin till Arinaga och vilken härlig bräda det var. Trots att den var ca 15 liter mindre i volym så kändes den i stort sett lika bärig som min gamla bräda och fort gick den, nästan lite för fort, kort sagt en bräda som är mååånga klasser över mig. :)

Ons. 20/6 -05

Vi packade ner det sista på morgonen och begav oss till flygplatsen. Längtade redan till nästa vindsurfingresa. Det hade varit en helt underbar vecka med mycket segling och man hade träffat många härliga vindsurfare :)