Rapport från Frida – 2004

Hej Ran tjejer!

Ja här kommer en liten rapport från mitt 9 månaders surfäventyr under 2004 så att ni vet vad jag håller på med. Året började med att jag i januari i år stack jag iväg till Isla Margarita, Venezuela och skulle windsurfa i 3 månader. Min plan var att börja året på Isla Margarita och lära mig lite freestyletrick och sedan åka till Pozo (Gran Canaria) och så att säga bygga på allt. Det var en bra plan. Seglingen på Isla Margarita är väldigt behaglig och enkel. Det finns knappt inga vågor och det är ganska långgrunt. Sen är det ju väldigt varmt i vattnet och på land går det heller ingen större nöd på en. Så jag levde strandliv i 3 månader och blev konstigt nog inte uttråkad. Av de 85 dagar som jag var på ön fick jag segla 70 dagar och då minst 2 timmar. Mitt största segel som jag hade med mig var 6,0 (Simmer Compact) och min största freestylebräda 90 liter (Proof). Men lite längre fram på säsongen började det blåsa mer och det var ofta lagom med 4,2-4,7 (Simmer Crossover) på eftermiddagarna. Livet i övrigt på Isla Margarita eller i den lilla byn El Yaque som surfstället ligger i, är ganska sömnigt. Det finns några hotell på stranden och två små kiosker, men mer är det inte. Men det räckte faktiskt. Surfingen gjorde sitt och sedan kunde man alltid ta en taxi för några tior till ett stort shoppingcenter. Där fanns det bio och McDonalds och då fick man sin dos av civilisationen tillgodosedd.

Efter 3 månader kände jag dock att det räckte att vara utan vågor. Jag åkte tillbaka till Sverige. Lastade om och drog vidare till Pozo, Gran Canaria. Där tillbringade jag april-september! Ganska många månader i ytterligare en liten by..Men Pozo bjuder på helt andra utmaningar. Här kan det vara allt från freestylesegling på ganska platt vatten till riktigt stora vågor. Pozo är känd för sina starka vindar och de segel som jag använde mest var 3,7 och 4,2 och så min allra minsta vågbräda 69 liter (Fanatic PM). Lite otur hade jag med säsongen och det var inte speciellt många dagar som vi hade fina vågor. Men mycket lärde jag mig ändå. Jag hade som mål att lära mig framåt loopen och i mitten av maj hände det. Just det! Det som jag hade väntat på ett tag. Jag kom runt ordentligt och sedan var det bara att öva, öva och öva. Jag vet inte hur många gånger jag har övat. En eller två gånger per repa var mitt motto och då blev det ett antal under de fem månaderna som var kvar! I juli fick jag dessutom utdelning för mödan när jag vann Pozo Waveriders. En amatörtävling i Pozo där man tävlar i våg. I augusti var det sedan dags för Världscupen och det var spännande. Att få se alla de duktiga tjejerna in action. Tvillingarna naturligtvis överlägsna, men också ganska många nya tjejer som är på gång. Och det gick bra i tävlingarna för mig. Jag kom 9:a i freestyle och 10:a i våg. Så det gav mersmak!

De sista två veckorna i september åkte jag omkring på Västkusten och surfade. Tur hade jag med förhållandena och det blev en hel del segling i Varberg och Halmstad. Nu undrar ni säkert vad mina planer är för nästa år. Jo, jag har fått tjänstledigt ett år till och åker till Sydafrika den 28 november och stannar i 3 månader. Sen blir det Världscupen nästa år och antagligen Pozo, Gran Canaria. Men vi får se. Allt är inte planerat ännu. Just nu jobbar jag på här på Regeringskansliet och försöker hinna få undan pappershögarna…
Vi syns!

Frida S-93
Team Surfers Paradise