Surfresa till Sotavento, Fuerte Ventura, 8–16 sept 2001

Text av Heléne

Det var 6 förväntansfulla Ran-medlemmar som samlades runt ett par frukostbrickor på ett kafé vid Arlanda flygplats en tidig lördags morgon. Vi var Malin, Marie Louise, Gunilla, Jennie, Anna och jag Heléne. Flyget flög oss via Madrids stimmiga och färgstarka flygplats, vidare till Fuerteventura där vi landade på eftermiddagen. I 35 gradig Taxi gick färden vidare på slingrig väg i dryga 160 km/h i ett månlandskap. Eller rättare sagt, något som såg ut som en bit av Sahara, släppt rätt ner i Atlanten. Inte ett grönt strå så långt ögat kunde se, bara höga vulkanberg och en massa getter. Vi hojtade i munnen på varandra när vi plötsligt fick se en bit av det azurblå havet mellan bergen och små surfbrädor fara fram och tillbaka, långt där nere.

De första 4 dagarna kan enkelt sammanfattas; toksegla i varmt hav, sola, äta och sova! Genomblåsta med ömmande muskler och hettande hud, avslutades dagarna med en fantastiskt god middagsbuffé med gott vin i glada vänners lag vid ”vårat” runda bord. Ibland med inbjudna gäster som vi hade träffat under dagen. Diskussionerna rörde sig gärna om dagens bästa prestation eller mer eller mindre lyckat materialval av brädor eller segel. Efter middagen bar det nästan direkt av till sängs, för att gå upp igen ca 8 nästa morgon. Nästan hela gänget (dock inte jag) började dagen med en simtur i en av hotellets 3 pooler före den underbara frukostbuffén.

Det finns två Surfcenters som är kopplade till varandra. Surfcenter 1 ligger 200 m från hotellet och till Surfcenter 2 går det en liten gratisbuss. På båda ställena finns det fina riggade Neil Pryde segel från 2001, upphängda i långa rader samt F2 bräder i alla tänkbara storlekar. Det är bara att byta så ofta man ville. På Surfcenter 1 är det plattvatten. En stark vind som sveper efter Langustbergen utefter stranden gör att man kör rätt ut på svart vatten och tillbaks. Surfcenter 2 är mer ”familjärt” med en lagun som bildas vid högvatten, för beginners. Trotts frånlandsvind kan man bekvämt surfa fram och tillbaka längst stranden och nå botten vi lågvatten. Ett sandrev utanför gör att vattnet bryter till vågor och kör man utanför revet ökar vinden markant. De flesta av oss höll bara till på Surfcenter 2, och Anna och jag provade även på att ta lektioner. Det kan rekommenderas, man har sällan själv disciplin nog att traggla en manöver i 2 timmar i sträck.

Något som var mindre trevligt var att plankrascherna i New York inträffade när vi var på Kanarieöarna och vi såg inte fram emot att flyga hem just då, även om förnuftet säger en att det inte är någon fara.

Efter några dagars ”luftförgiftning”, kvicknade gänget till.

Det blev t ex. shoppingtur till surfklädesaffärer, utflykt till fiskeläge med middag och partyn på stranden. Vi var t o m på hajfiske en kväll. Ett glatt semestrande surfgäng från Gran Canaria ville ha Beach party med ”fiske”, alldeles i närheten av där vi surfade på dagarna. Kan meddela, att hade det blivit en haj den kvällen så hade min surfing varit inställd. Malins sons hajhandduk kom väl till pass på Surfcentret dagen därpå, när vi med hjälp av denna visade upp deras fångst de fått kvällen innan!

De var fantastiska dagar och jag har kommit överens med mig själv att hårdare prioritera detta underbara surf liv!

Resfakta

Vi hyrde all Surfutrustning genom F2-centret och bokar man innan man åker på deras hemsida får man 10 % rabatt www.rene-egli.com . 6-dagar kostar c:a 1700:- inkl försäkring.

Flög gjorde vi reguljärt med IBERIA/BINTER som vi bokade genom Ticket eller direkt med flygbolaget. Ca 5400:- kostade resan inkl avbest.skydd.

Boendet på lyxiga Hotel Los Gorriones 8 nätter inkl frukost á 9.500ptas c:a 5:- = 3.800:-. Halvpension d v s inkl middagsbuffé 8 nätter á 11.400 ptas c:a 5:- = 4.560:- Detta bokas bäst genom F2 centrets hemsida. Hotellet betalas på plats.