Tävlingstjejen Frida Wiraeus 2004

Text: Karin Oscarius

Efter vårträffen 2003, som sammanföll med SM i freestyle, blev jag nyfiken på RANmedlemmen och tredje pristagaren Frida Wiraeus!

Frida är 27 år och har vindsurfat sen 1998. Det var hennes pojkvän Filip som lät henne prova hans grejer på Barbados. Hon blev dock inte biten vid fösta försöket men med tiden har hon utvecklats till en vad jag skulle benämna som ett ”vindsurfing-freak”. Frida ägnar all sin semester åt vindsurfing, både utomlands och i Sverige. Dessutom har hon lyckats med den svåra konsten att avtala sig till extra ledighet från sitt juristjobb för att kunna vindsurfa mycket utomlands. Under vintern och våren åkte hon bland annat till Isla Margarita och Kap Verde för att träna.

Hennes trognaste fan är Filip (pojkvännen) och RAN som stått på stranden och hejat. Hon seglar på Proof och RRD (Roberto Ricci Designs) vindsurfingbrädor och använder segel från Simmer sails. Hemma/tävlingsklubben är Uppsala Brädseglar Klubb (UBK) som är en ganska aktiv klubb enligt Frida. När det blåser finns det många på vattnet som hon kan kolla på och fråga om tips, men annars sköter hon all träning på egen hand. Till skillnad från många av oss andra hobbyseglare skulle hon gärna ha en tränare som skriker och skäller lite när hon inte vågar pröva nya trick! På vintern styrketränar hon för att behålla musklerna mellan utlandsresorna.

På frågan om hon tänker satsa på vindsurfingen och kanske segla på någon tour får jag inget klart svar utan hon slingrar sig med att säga att det blir MER vindsurfing nästa år?!!

…några korta frågor…

- När kände du att du hade kommit så långt att du var redo att börja tävla?
- Dagen innan SM på Öland…

- Var tävlade du för första gången?
- SM i freestyle på Öland.

- Hur kändes den första tävlingen? Var du nöjd?
- Jag var nervös första heatet. Väldigt nervös, men det släppte efter första omgången. Jag var jättenöjd över att bara delta. Det var mitt första mål.

- Hur förberedde du dig inför SM freestyle?
- Jag åkte på Surfers Paradise Freestylehelgkurs veckan innan SM, lärde mig hur jag skulle öva på två trick och övade på dem dagarna innan SM. När jag hade klarat dem en gång anmälde jag mig till tävlingen.

- Hur förberedde du dig inför NM och Wave Classic i Varberg den 4-7 september?
- Jag har varit på Gran Canaria i fem veckor i somras och försökt lära mig framåt loop…

- Hur gick det i Varberg (Wave Classic)? Är du nöjd?
- Det gick inte speciellt bra för det var knappt ingen vind så tävlingarna blåstes av och min freestylebräda gick halvt av…

- Har du någonsin skadat dig eller blivit rädd?
- Mina första minnen från stenstranden i Pozo, Gran Canaria, när jag i princip bara kunde vattenstarta är inte så trevliga, men nu är det ett favoritställe. Jag har aldrig skadat mig allvarligt.

- Hur mycket tid och pengar lägger du på vindsurfingen?
- Alldeles för mycket pengar och alldeles för lite tid….I år blir det ungefär 10 veckor utomlands och några veckor i Sverige. Jag hoppas att det blir mer nästa år. Jag vågar inte ens räkna efter vad det blir i pengar.

- Vad gör du när du inte vindsurfar?
- Jobbar, jobbar och jobbar. Och styrketränar.

- Beskriv vad en perfekt dag på vattnet innebär för dig?
- 4,2 m2 segling i sol och varmt vatten och gärna några vågor i närheten…

Jag tackar för intervjun och önskar Frida lycka till med tävlandet!