Fuerte Ventura 2009

Författare: Nina

Fuerte Ventura är den östligaste av Kanarieöarna och ligger sydost om Lanzarote. Det är en relativt kal vulkanö, den blygsamma växtligheten syns efter regn när de böljande landskapet antar en milt grön ton. Vi valde Fuerte Ventura för att här kunde min man vågsurfa under januari-mars och jag vindsurfa mars-april. Kanarieöarna har som bäst vindförhållande under sommaren, under vintern är det vågorna som regerar. När det väl blåser på vintern är det ofta i kombination med stora vågor. Många lokala förmågor var ute i dessa, för mig, tuffa förhållanden och rippade loss.

Vi bodde i Corralejo på öns nordöstligaste del. Vi hyrde en lägenhet, som vi lätt fick tag på i lågkonjunkturens efterdyningar genom att gå runt i stan och leta efter skyltar i fönstren. En trea, perfekt för en barnfamilj som ofta fick besökare. Lägenhetskomplexet hade pool, vilken visade sig vara utmärkt att bada i efter vindsurfet, även om den var alldeles för kall för att vara inbjudande årets två första månader. Vi valde att bo centralt i Corralejo, nära den strand där Mistral uthyrningscenter för vindsurfing finns. Jag hade dock med mig min egen utrustning, vilken jag kånkade de 200 m till stranden.

Pirarmarna i Corralejo bjöd ett skydd för de största vågorna och vid nordvästliga vindar var det optimalt att segla ut i bukten och in till stranden igen. Vindsurfarna fick inte segla in till badstranden, utan de hade byggt en asfalterad gång så att man lätt kunde gå över revet ut till lämpligt djup. För att kunna segla här bör man kunna vattenstarta, revet är hårt att stå på även med skor och bör dessutom beträdas försiktigt. Ute i bukten är det djupt och mindre dyningar.

Flag Beach är en lång sandstrand som ligger på östkusten just söder om Corralejo, utanför samhället. Här finns ett center at hyra utrustning på. Om man har egen utrustning måste man ha bil för att ta sig dit, i annat fall kan man promenera, det tar ca 45 min från centrala Corralejo. Det är en lång sandstrand med vågor.

North Shore ligger som namnet antyder längs Fuerte Venturas norra kust. Här bjuds vind och vågsurf längs en revfylld kuststräcka. Denna är värd att besöka även utan bräda för att njuta naturen och lugnet.

Sydöver på ön ligger ett stort vindsurfingcenter på en sandstrand där man kan segla i sjöar som bildas i stranden. Det funkar oftast vid frånlandsvind då man seglar fram och tillbaka längs stranden.

Om man vill hitta på annat än strand och vattenliv bjuder Corralejo en vandring upp på vulkankratern som ligger bakom staden. Utsikten är fantastisk och från centrum, runt kratern och tillbaka tar det endast 2-3 timmar beroende på tempo. Vandringen lämpar sig bäst när vinden inte bjuder segling, då det är lite skrämmande att gå på bergskammen när det blåser kraftigt.

Ön Lobos som ligger utanför Corralejo är ett naturreservat väl värt ett dagsbesök. Man tar båten från Corralejo hamn på ungefär 20 min, promenerar runt ön, äter medhavd fika och tar båten tillbaka. Det finns en campingplats på ön och även en liten fiskeby där man kan köpa dyr dricka. Snorklingen är fantastisk  de små lagunerna.

Även andra delar av ön bjuder vandringar och mitt på ön finns en vyfylld rutt att köra med bil, där man pausar från utsikten i en liten välbesökt pittoresk by. Om östra Fuerte Ventura bjuder sandstränder och civilisation är större delen av öns västra del klippkantad och öde.

Vi reste dit på charterbiljett, då hade vi hotell en vecka och därmed möjlighet att leta annat boende i lugn och ro. Hem köpte vi envägsbiljetter med Spanair, som mellanlandade i Madrid. Skönt att komma hem i Maj när Sverige bjöd vår, vintern spenderar jag gärna i solen och på vattnet.